English site
Trekking og nomader i Tien Shan

Turkode: KIT

Vælg selv tidspunkt  -     Åben for booking
Pris pr. person: 
fra kr. 22.400,-

Antal dage: 22 dage/21 nætter

Sværhedsgrad 3-4 - moderat
Turen er ikke teknisk svær, men pga. antal timer giver vi den grad 3-4. Vi vandrer mellem 6-7 timer om dagen. Der er ikke stier, men man går typisk på græsenge og sletter, så det er forholdsvis blødt underlag. I har heste til at bære bagagen, således at du kun skal bærer din egen dagturs rygsæk.

Antal personer: Minimum 4 personer.

Udenrigsministeriet rejsevejledning

Intro

Trekking i Kirgisistans varierede og uberørte natur i Tien Shan bjergene. 


Her oppe i Tien Shan har vi stepperne og bjergene for os selv. Dog har en gammel nomadekultur overlevet sovjetstatens planer og idealer, så undervejs på vores vandring møder vi nomaderne, som gerne vil hilse på os og invitere os indenfor i deres yurte. 

I overnatter og bor blandt nomaderne i deres traditionelle filttelte (yurter), og følger med i det daglige liv på de grønne og saftige enge (Jailoo’en).

Kirgisistan - en blanding af nyt og gammelt

Kirgisistan og de central asiatiske lande forekommer afsides og i manges øjne som lukkede. Sovjet tiden har naturligvis sat sit præg over landet og i byerne forekommer der stadig store statuer af Lenin og andre monumenter fra tiden før uafhængigheden.

Det er nu ca. 20 år siden og Kirgisistan har for længst åbnet sine grænser for turisterne. Turisterne er dog udeblevet indtil videre – hvilket kan være svært at forstå, hvis man har været i Kirgisistan og oplevet den fantastiske natur – bjergene, og ikke mindst dens dejlige befolkning.
 
Efter uafhængigheden i 1991 har Kirgisistan gennemført såvel en liberal politik som økonomi. Trods en liberal økonomi og overgangen til markedsøkonomi er landet stadig domineret af staten og kollektivbrugenes mentalitet. Ligeledes har uafhængigheden betydet at Kirgisistan i dag er meget afhængig af udenlandsk bistand. Kirgisistan og kirgiserne fremstår i dag som en god cocktail af russisk, mongolsk og persisk tilsat en smule vestligt og tyrkisk krydderi.

Vandring i Tien Shan bjergene med heste

Kirgisistan ligger geografisk godt klemt inde mellem Kina i øst, Kasakhstan mod nord og Tadsjikistan og Usbekistan henholdsvis mod syd og vest. Landet domineres af Tien Shan bjergkæden med højeste punkt Pik Pobedy (7.349 m).

I vandrer i Tien Shan bjergene fra Son-Kul søen og nordpå mod den dybe Issyk Kul sø. På vores trek overnatter vi dels i ”yurtcamps”, dels i 2 mandstelte. I yurterne sover man fire i hvert filttelt, som er udstyret med madrasser og filttæpper. Maden bliver serveret af værtsfamilierne i en fælles yurt. Mellem yurtcampene overnattes i 2 mandstelte.

Vi har heste til at bære bagagen, således at I kun skal bærer vores egen dagturs rygsæk.

Turen bliver ledet af engelsktalende turleder fra TIMBUKTU i samarbejde med vores kirgisiske team af hestepasser, guide, tolk og kok.

Program

Dag 1. Afrejse

Afgang fra København via Istanbul til Bishkek.

Dag 2. Bishkek

Ankomst til Kirgisistans hovedstad Bishkek. I indlogeres på et hyggeligt guesthouse og man kan både benytte dagen til at hvile sig samt til at udforske byen, og måske gøre de sidste indkøb til trekket.
Man kan bl.a. besøge det store Osh marked eller nyde en af cafeerne i en af Bishkeks mange parker.

Den permanent snedækkede Ala-Too bjergkæde med toppe på over 4.800 m.o.h. danner en perfekt kulisse for Kirgisistan hovedstad samt for de oplevelser, der venter Jer. Bishkek ligger på en af centralasiens skillelinier: Nord for byen begynder de uendelige russiske stepper og sydpå bjerge så langt øjet rækker.

Måltider: M/-/-
Overnatning: Guesthouse

Dag 3. Bishkek - Song-Kul

Efter morgenmaden kører I mod Son Kol søen ca 4 timers kørsel fra Bishkek.

Son-Kul ligger på et højt plateau over 3.000 m.o.h og er kendt som et af de smukkeste steder i Kirgisistan. Derfor er der ved Son-Kol søen masser af liv om sommeren. Kirgiserne sætter gerne deres yurt-camps ved søen, hvor de bor sommeren over sammen med deres heste, får og geder. I aften er der forhåbentlig frisk fanget fisk på bordet, fanget ude på søen.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Telt

Dag 4. Song-Kul

Er man tidligt oppe kan man være heldig at opleve en fantastisk solopgang. Området omkring Son-Kul er meget karakteristisk for Kirgisistan med udsigt ud over øde og uendelige sletter. Hestene ankommer sammen med vores guider og kok. Imens vores guider forbereder vores trek – nyder vi lejrlivet ved Son-Kul søen eller strækker benene på en kort vandretur.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Yurt

Dag 5. Song-Kul - Keng-Suu

I forlader Song-Kul yurtcampen, med dens rare værtsfamilie. Fra tidlig morgen har der været livlig aktivitet i campen. Hestene er blevet indfanget og rygsækkene pakket forsvarligt fast på hestene. I nat skal I overnatte i vores egne 2-mands telte ude på sletten mellem Tien Shan bjergene og Issyk Kul søen.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Telt

Dag 6. Keng-Suu - Kum-Bel

Man drikker te fra samovaren og spiser morgenmad i vores hyggelige fællestelt. Ude på stierne passerer I flere gange hyrderne med deres får, geder – som driver gerne deres dyr imod turisternes retning for at slå en sludder af.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Telt

Dag 7. Kum-Bel - Kichine-Kara-Kujur

Terrænet er blevet lidt mere kuperet og det går lidt op og snart ned igen i et ganske behageligt landskab at vandre i. I bevæger jer i en højde omkring 3000 meter, hvor sneleoparden stadig findes.Man regner med at der er ca. 1000 sneleoparder tilbage i Kirgisistan, ca. 1/5 af verdens bestand.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Telt

Dag 8. Kichine-Kara-Kujur - Tor-Suu

På en typisk dag passerer man 3-4 yurte, og bliver gerne budt indenfor til et glas ”kymys” og fladbrød. Kymys er gæret hoppemælk – og er noget særligt for kirgiserne. For os er det nok især smagen, der er noget særligt – men efter lidt tilvænning holder man snart af den?

Måltider: M/F/A
Overnatning: Telt

Dag 9. Tor-Suu - Solton-Sary

Efter at hestene er blevet indfanget og pakket, er I klar til endnu en spændende vandredag. Om aftenen vil man måske endnu en aften døse hen til lyden af sang fra vores guider. Kirgiserne elsker at synge om deres elskede, deres land og om stepperne (Jailoo)

Måltider: M/F/A
Overnatning: Telt

Dag 10. Solton-Sary

Lejren pakkes endnu engang  sammen, og snart er I ude på den store højslette med frodigt græs og vådområder, hvor det er muligt at se mange forskellige fuglearter.>

Måltider: M/F/A
Overnatning: Telt

Dag 11. Solton-Sary - Kara-Kujur

Med en udsigt til de sneklædte tinder og den frodige slette fortsætter  vandringen mod øst. Man kommer rigtigt til at følge med i hvordan livet leves i Tien Shan. Det er snart hverdagsliv at se hvordan hopperne bliver malket og bearbejdet til enten gæret kymys eller til ”iran” (yoghurt) af nomaderne på sletterne.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Telt

Dag 12. Kara-Kujur - Jyluu-Suu

Hestene bliver fanget efter endnu en nat på græs, vores hjælpere har allerede spist morgenmad og er ved at være klar til dagens trek.

Snart er I ude på de øde stier, hvor de mange alpine blomster selv for et utrænet botaniker øje et karakteristisk indslag.>

Måltider: M/F/A
Overnatning: Telt

Dag 13. Jyluu-Suu - Tuura-Suu

Den lille karavane er igen på vej gennem et landskab fyldt med eventyrlige former og forandringer. Man går nu mest nedad og landskabet bliver langsomt mere frodigt.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Yurt

Dag 14 -15. Tuura-Suu

I holder et par velfortjente vandrestøvle fridage i yurtcampen i Tuura Suu. Vores vært, som er skolelærer, vil meget gerne tage os med på en halvdagstur til den nærliggende landsby – Naturligvis lægger vi vejen forbi skolen samt den lokale købmand. Vi har også mulighed for at være med til at bygge og rejse en yurt, - trods vores rutine fra teltene er det ikke så enkelt endda.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Yurt

Dag 16. Tuura-Suu - Jokotoi

I tager afsked med familen i Tuura Suu og følger floden ned gennem en slugt i Tegerek bjergene – landskabet skifter endnu engang og bliver mere og mere tørt. Man har flere gange i løbet af dagen kunne skimte Issyk-Kul som er målet for trekket. Det er jeres sidste nat i teltene.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Telt

Dag 17. Jokotoi - Kara-Talaa

I vandrer fra det mere golde ørkenlandskab til Issyk Kul søen. Kara-Talaa ligger på stranden, og det varer ikke længe, før man kan lade sig friste til en dukkert i søen. Trods sin dybde er Issyk-Kul 22 grader varm om sommeren. 

Måltider: M/F/A
Overnatning: Yurt

Dag 18. Kara-Talaa - Ak-Sai

I forlader Kara-Talaa yurt campen og går langs Issyk Kul søen til landsbyen Ak-Sai, hvor en jæger vil vise os hvordan kirgiserne har benyttet ørne til jagt.

Tidligt om eftermiddagen når I frem til Ak-Sai yurtcamp som ligger for enden af et udtørret flodleje. Værtsfamilien passer desuden en mindre flok kameler, så vi er velkomne til at få en ridetur.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Yurt

Dag 19. Ak-Sai

Nyd en fridag ved Issyk Kul søens bred! – Eller gå en tur i det tørre og næsten mytiske landskab omkring Ak-Sai. Det er bl.a. muligt at gå ned og tage en flydetur i (på) en nærliggende saltsø.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Yurt

Dag 20. Ak-Sai - Bishkek

Efter morgenmaden bliver I kørt til Chui River, hvor dem der har lyst har mulighed for at rafte. Efter frokost kører vi til Bishkek – og er endelig tilbage i civilsationen efter mange dage i bjergene og på stepperne. I aften går vi ud på en af de mange udendørs restauranter og spiser middag med lokal øl og vin.

Måltider: M/F/A
Overnatning: Guesthouse

Dag 21. Bishkek

I dag er det tid til at gå på indkøb eller opdagelse i Bishkek.

Bishkek er efter centralasiatisk målestok en ung by fra omkring år 1900, med bebyggelse i overvejende russisk stil – ikke mindst de voluminøse regeringsbygninger og fædrelandsmonumenter.

Man mødes sidst på eftermiddagen, og spiser tidlig aftensmad inden I tager afsked med jeres kirgisiske venner og kører mod lufthavnen.>

Måltider: M/-/-
Overnatning:

Dag 22. Ankomst til Danmark

Ankomst til København. - Træt, mæt af indtryk - og dog ofte med appetit på flere nye eventyr i Central Asien.

Galleri

 • gammel kirgiser bmp
 • holaes
 • hyggebagtroppen
 • hyphyp
 • komindenforiyurten
 • landskab
 • maanelandskab
 • vandloebtienshan
 • vandring
 • yurtdoer
 • drengetilhest

Mere info

Sværhedsgrad - moderat

Vi vandrer mellem 6-7 timer om dagen med en sværhedsgrad på 3-4. Turen
er ikke teknisk svær, men pga. antal timer giver vi den grad 3-4. Vi går fra ca. 3.000 moh og nedad mod sletteniveau, så samlet set går vi nedad, men det går naturligvis op og ned undervejs. Der er ikke stier, men man går typisk på græsenge og sletter, så det er forholdsvis blødt underlag.

Undervejs krydser vi nogle pas, hvor der kan ligge sne. Desuden krydser vi floder, hvor vi nogle gange må op på heste for at komme over. Vi har heste til at bære bagagen, således at vi kun skal bærer vores egen dagturs rygsæk.

Overnatning

På vores trek overnatter man dels i ”yurtcamps”, dels i 2 mandstelte.  I yurtcampene sover man fire i hver yurt, som er udstyret med madrasser og hjemmelavede tæpper. Lejrene bliver drevet som såkaldte eco-lodges med solopvarmet vand, men der er ofte kun varmt vand til de 4 første. Vi fordeler  hvem der kommer først de forskellige dage. Og ellers er det badning i lunken vand eller søen.

Toiletforhold er fine efter forholdene, men naturligvis primitive, da der ikke er træk og slip. Toiletterne findes som tørklosetter i en toiletbygning/skur. Om dagen udgøres toiletforholdene af moder natur.

Mad & proviant

Maden bliver serveret af værtsfamilierne i en fælles yurt i yurt lejrene. Mellem yurtcampene sover vi i teltlejr, hvor kokken sørger for madlavning.

Rejseleder

Turen bliver ledet af TIMBUKTU's engelsktalende turleder i samarbejde med vores kirgisiske team af hestepasser, guide, tolk og kok.

Klima

Der er fastlandsklima og vi trekker i den tørre periode, men da vi er i bjergene kan vejret skifte hurtigt. Temperaturen er naturligvis afhængig af højden.

Dagtemperaturerne er på 15 - 30 grader, nattemperaturer på ca. 5. Nattefrost kan godt forekomme på de højeste teltpladser over 3000 m.o.h.

Valuta

Kontante USD $ eller EURO. Rejsecheck er meget svære at veksle i
Kirgisistan.

Visa

Som deltager betaler du selv for dit visa (ca. 350 kr.). Visa købes vi ved ankomst i landet og det betales i EURO eller USD.

Vaccinationer

Kontakt egen læge eller Serum instituttet ca. 30 dage før afrejse.

Litteratur

Lonely Planet – Central Asia, 2018

Priser & booking

Trekking og nomader i Tien Shan

Turkode: KIT
Antal dage: 22 dage
Priser per person i dobbeltværelse
Vælg selv tidspunkt -  Åben for booking  kr.  22.400,-  Book denne rejse
Tillæg for enkeltværelse: Ikke muligt

Prisen inkluderer:

 • Fly København – Bishkek tur/retur, alle strækninger på økonomiklasse 
 • 2 overnatninger i Bishkek (i delt dobbeltværelse)
 • Alle øvrige overnatninger som beskrevet i program
 • Alle måltider – undtagen frokost og aftensmad i Bishkek (se program)
 • Alle lokaltransporter
 • Lokale guider og kok på trekkingdelen
 • Engelsktalende turleder
 • Alle skatter og afgifter

Prisen inkluderer ikke:

 • Øvrige måltider og drikkevarer (frokost og aften i Bishkek, forvent ca. 50 kr. pr. måltid)
 • Visa ved indrejse (ca. 350 kr - betales i EURO eller USD kontant)
 • Personlige lommepenge – herunder drikkepenge
 • Evt. entre til museer
 • Evt. forsikringer (afbestillings- og rejseforsikring)
Medlem af Rejsegarantifonden nr. 2314